Image

heroj, -bja m grč. 1. polubog u grčkoj mitologiji. — Bogovi su se ženili ženama, a one su im rađale heroje, naročitu rasu između bogova i ljudi. Duč. 2. a. Veliki junak, izuzetno hrabar čovek. — Istakli su se budući heroji Pariske komune. OP 2. b. veliki čovek svoga vremena, veliki duh. — Svaka epoha ima svoje težnje, svoje potrebe, pa i svoje mane, što je sve oličeno u jednom heroju. Knež. B. v. osoba sa jednom istaknutom vrlinom. — Heroj volje [bio je S. Marković]. Skerl. Možda negdje neobično heroji duha i znanja čekaju.

Ima tako dana kada vam nešto ne ide od ruke. Napišeš tvit pa obrišeš, napišeš status pa obrišeš, kreneš da montiraš klip pa prekineš .. Tako ja danas, čitav dan. Sigurno da većina vas ne zna razlog, kao što ga ni ja ne mogu baš najbolje opisati a pokušaću.

Juče se desila velika tragedija. Pao je avion „Lasta“, školski – trenažni, ponos naše vazduhoplovne industrije. U njemu su sticajem okolnosti, u planiranoj aktivnosti bili piloti Tehničko – opitnog centra. Jednog od njih koji je i preminuo od posledica pada, poznavao sam. Reč je o Goranu Saviću, pilotu, prijatelju, skromnom i odmerenom ocu dva preslatka klinca, radio amateru i velikom zaljubljeniku u letenje.

U moru vesti, statusa, tvitova, članaka, kolumni i komentara, ljudi žale ovog sjajnog pilotskog asa hvaleći njegovu požrtvovanost i herojski čin, da pomahnitali vazduhoplov usmeri dalje od škole, vrtića, fabrike i naselja.

Ne želim da vam pričam kako sam ga poznavao više od vas, niti kako je meni teško i neznamtijašta. Hoću da vam kažem da Goran i njegove kolege piloti, ali i tehničari koji rade na održavanju avijacije, nisu heroji samo kada se desi neka ovakva tragedija. Oni herojstvo dokazuju svakodnevno, boreći se svako na svoj način, sa izazovima koje vojni poziv nosi sa sobom.

U vremenu kada se kao društvo i država susrećemo sa velikim i teškim ekonomskim teškoćama ni oni nisu poštedjeni rasprave sa gazdama zbog kašnjenja u plaćanju kirije, ili pak poziva iz banke zbog kašnjenja u isplati rate za kredit, suza klinaca kada nemaju kintu da im plate odlazak na rekreativnu nastavu. Ne krivim ja ovde nikog za to. Samo hoću da kažem da je ovim hrabrim ljudima teško da odu na posao hladne glave a to nosi i odredjenje rizike.

Ne mogu da ne kažem da su me u vezi sa ovom tragedijom zabolele četiri stvari.

Prva je svakako, Goranova prerana smrt. Nema čoveka koji vam o njemu nešto lepo neće reći, čak i ja koji sam ga poznavao manje od njegovih kolega iz eskadrile uvek sam se divio ovom momku. Njegov entuzijazam i ljubav prema letenju i avionima uvek me je ostavljao bez daha. Nije bilo dana da nisam pregledao njegov youtube kanal.

Druga – senzacionalizam. Novinarski, sebični, usmeren na povećanje tiraža i pregleda na sajtu, a na račun ove tragedije. Sve razumem ali količinu gluposti i taj stepen „lešinarstva“ ne mogu i ne želim.

Treće, tražiti odgovornu žrtvu, a posebno u imenima bivših i sadašnjih ministara te u reformi službi i VS je zaista kao kada biste za svaku saobraćajnu nesreću krivili ministra za saobraćaj. Što bi u CG rekli „nidje veze“.

Četvrto i svakako ne manje važno, a u tesnoj vezi sa prethodno rečenim – nervira me što se jako puno kritikuje država i vojska što nisu uložili u modernizaciju. A mogu vam odmah postaviti nekoliko linkova gde je bilo kolektivnog iživljavanja na svaki pomen trošenja državnih para za modernizaciju postojećih vazduhoplova i nabavku novih. Licemerje teško!

Na kraju, reći ću samo to, da smo kao narod i društvo skloni da tek kada izgubimo nekog shvatimo kakvu smo veličinu imali uz sebe. Goranova smrt jedan je od dokaza za to. Intenet i ostali mediji preplavljeni su komentarima o herojskom činu mladog majora. Ovde odgovorno potpisujem, da niko od njegovih kolega, ne bi drugačije postupio da se našao u istoj situaciji. Goran je to, na veliku žalost porodice, kolega i prijatelja imao priliku da dokaže.

Piloti nikada ne umiru, oni samo odlaze i ne vraćaju se. Jedan od njih otišao je u legendu. Deca u školama će učiti o njegovom činu a mladi piloti imaće još jedan u nizu velikih uzora.

Plavo nebo Savketu želim a nama da više pažnje obratimo na hrabre ljude oko sebe, njihove potrebe i probleme, da nam se nikada više ne desi ništa slično.

Advertisements