Često ćete čuti da se pamte samo pobednici. Kraj stare i početak nove godine, odlična je prilika da se sumira u čemu ste to vi pobedili u prethodnoj. U daljem tekstu par saveta iz ličnog iskustva koji će vam poslužiti da pobede nižete i u 2013toj.

Primećeno je od strane neodgovornih pojedinaca da se u svojim životima fokusiraju uglavnom na poraze, na izgubljene bitke. Negativna energija koja se tom prilikom neminovno oslobadja – privlači upravo takvu. Kada se jednom udje u tu spiralu potrebno je zastati, osvrnuti se na pozitivne strane i aspekte.

Zanemarimo na momenat, sarkastičan ton iz prethodnog dela i fokusirajmo se na ono dobro što savetuju mnogi stručnjaci koji se bave proučavanjme ljudskog ponašanja i ličnog ostvarenja.

Image

Čak i da (kao ja trenutno) niste u negativnoj spirali, odvojite pola sata za sebe. Uzmite papir u ruke i zapišite sve do jedne pobede u 2012toj godini. Pobede su pozitivna ostvarenja, sitnija, manje bitna ali i krupnije stvari, od životne važnosti.

Zanemarite u tih pola sata šta vam se sve loše dešavalo, kakvi su vas sve porazi pratili. Pobede se pamte a poraze, nakon što iz njih izvučete pouke, lepo spakujte ad acta. Dolazi nova godina, nova prilika za uspeh i lična ostvarenja.

Moj lični leadership guru gospodin Robin Šarma, je u svojoj prednovogodišnjoj poruci osim fokusa na pobede predložio da se zapiše i šta je to što smo naučili u prethodnoj godini. Dakle kakve smo to dodatne veštine stekli. Podržavam, sa tom napomenom da po meni ni za trenutak ne bi trebalo da se osvrćete na loše stvari i naučeno iz njih. Tih pola sata samo uspesi. Pozitivne vibracije privlače još pozitivnijih.

Nemojte da vas obeshrabri ako je tih pobeda malo. Neka to bude inspiracija da zapišete više realnih ciljeva za svaki mesec u 2013toj godini. Kada ih ostvarite biće duža lista pobeda pred 2014tu. Lično sa samim sobom potpišem ugovor o ciljevima za svakih 6 meseci, a onda to razdelim na svaki mesec. Neopisiva je radost kada štiklirate jednu po jednu odredbu „ugovora“ kao ispunjenu. O tome neki drugi put.

Tih pola sata, takodje možete iskoristiti da malo maštate o novoj godini. Da zamislite želje, baš kao što sam vam pričao u jednom od svojih prethodnih blogova.

Da sumiramo. Prvo – zapišite pobede. Fokus na njih pomoći će vam da idete napred motivisaniji. Drugo – zapišite ciljeve. Život bez (zapisanih) ciljeva je kao ladja bez kormilara. Treće – maštajte o njima, o tome kako ćete biti srećni kada ih ostvarite.

A onda sve prepustite deda mrazu i životu.

Srećna, uspešna i pozitivna Nova 2013ta!

Advertisements