O stavu i potrebi izbora.

Viktor Frankl, čuveni austrijski psihijatar i začetnik logoterapije preživeo je neverovatne strahote nacističkih logora. Napisao je nekoliko knjiga od kojih je meni posebno drag bestseler koji se kod nas prevodi malo čudno moram priznati: „Zašto se niste ubili„. Čudan naslov ali sjajna i poučna knjiga, koju bih preporučio svim školama sveta kao obaveznu lektiru.

Gospodin Frankl je u jednoj od svojih knjiga rekao: “Sve se čoveku može uzeti, osim poslednje od ljudskih sloboda – pravo na izbor stava u bilo kakvim datim okolnostima, pravo na izbor vlastitog puta.”

Ne znam, koliko ste puta bili u prilici da birate, ali svaki vaš izbor i odluka imaju odredjene posledice. Što su vaši izbori svesniji, mogućnosti da upravljate vašim životima u pozitivnom pravcu su veći. Kod donošenja odluka gledajte da prate vaše ciljeve koje ste sebi prethodno postavili. Vaši izbori vodiće vas putevima koje sami birate.

Image
Njemu je njegov stav pomogao da postane megapopularan.

U donošenju odluka i sprovodjenju ciljeva potrebno je da budete svesni da je vaš stav odraz vaše vere u ispravnost onoga što radite i čemu stremite. Stav se gradi na dnevnoj bazi i odraz je vašeg samopouzdanja. To nikako ne znači da je potrebno da tvrdoglavo insistirate na svakoj svojoj tvrdnji ili rutini. Lično sam primetio da svom šefu, svom prijatelju, svom partneru morate jasno do znanja da stavite – ko ste vi, šta osećate u datom trenutku, koliko daleko može da ide kada sprovodi neku ideju koja vam nije po volji itd … Nema cene koja bi to mogla da promeni. Osim što će vas (daleko) više poštovati, ljudi oko vas će više obraćati pažnju na vas jer – vi ste osoba sa stavom kao planina.

Pozitivan, prijateljski ali i kada je neophodno čvrst stav – odlika je pravih lidera.

Pitanje je samo da li želite da budete jedan od njih.

Advertisements